Pomul Vietii

GALERIE DE ARTA ICONOGRAFICĂ AUTENTICĂ EXECUTĂ MANUAL VÂNZĂRI/COMENZI
Galerie de arta religioasă de excepție pictură iconografică bizantină pe lemn. Termen de execuție 65 – 120 zile

Pomul Vieții-sculptură pictată
Pomul Vieții-sculptură pictată

Pomul Vieții-sculptură executată manual în lemn de fag și paltin și pictată cu icoane cu sfinți și scene religioase iconografice bizantine ortodoxe pe ambele fețe de pictorul Călin Bogătean, un urmas al vechilor iconari. Această creaţie artistică se mai numeşte „ Pomul Vieţii”, roata de foc, roata credinţei, etc. Acesta la origini era un obiect simbolic de procesiune asemeni crucii de astăzi care se punea în fruntea cortegiului, acesta nu se scotea din biserică decât la sărbătorile mari între sec. XV-XVI. Avea dimensiuni nu foarte mari şi era ţinută de un bărbat de seamă al satului . Această roată era alcătuită dintr-un cerc pe care era sculptată frânghia simbol al continuităţii.

Denumirea primită de pom, este datorată asemănării în chip simbolic cu un arbore, un pom asemeni celui care se găseşte în natură, o  punte de legătură între cer şi pământ.

Acest pom îşi are înfipte rădăcinile în pământ şi coroana în cer. Ţinută de om şi purtată acesta reprezintă legătura divină dintre pământ şi cer. Reprezentarea esenţei creştin ortodoxe este realizată prin două scene principale iconografice: Răstignirea şi Învierea Domnului, unde Iisus Hristos preia păcatele oamenilor şi le mistuie prin jertfa sa…Învierea şi slava sa este propria noastră înviere. Toate acestea domină sub semnul crucii simbol al întregii creştinătăţi şi ocupă centrul de interes al lucrării.

Acesta este încadrat de un cerc care reprezintă simbolic perfecţiunea Dumnezeiască, Dumnezeiescul absolut…Continuitatea vieţii este  redată prin colacul sculptat asemenea unei funii fără de început, fără de sfîrşit. Razele divine sânt prelunite asemenea unor raze,( ramuri), spre crucile aflate în extremitatea cercului în cele 15 cruci unde Dumnezeu Tatăl ocupă locul cel mai înalt al Pomului, urmat de- a dreapta de preacurata Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, iar de-a stânga de Înaintemergătorul Sf. Ioan Botezătorul şi Maria Magdalena, creştinul păcătos întors  la deapta credinţă a lui Dumnezeu.

Aşa cum Hristos este viţa cei 12 apostoli aflaţi de jur împrejur sânt mlădiţele. Sângele Domnului, răscumpărarea oamenilor în mod simbolic este pictat asemenea unor struguri, căci vinul este sângele Domnului, seva vie a vieţii care împreună cu pâinea care este trupul Domnului, prin sfânta împărtăşanie este esenţa vieţii Bisericii Creştin – Ortodoxe prin care omul devine Hristofor. (purtător de Dumnezeu).

Lucrare executată în anul 2003, aceasta a fost premiată cu locul I la expoziţia naţională de icoane 2004 Bucuresti.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s