Restaurare pictura

RESTAURARE LUCRĂRI ORIGINALE DE ARTĂ – TABLOURI  PICTATE PE PÂNZĂ


Restaurare tablouri pictate în ulei pe pânză

Aveți o lucrare de artă, primită în dar, moștenită o amintire la care țineți mult și este degradată, doriți să-i redați frumusețea de alta data?

   Operațiuni tehnice în restaurarea unei lucrări de pictură

  • Diagnosticul acesteia, diagnostic ce presupune identificarea tehnicii de execuție și a istoricului obiectului.
  • – Alegerea tratamentului ulterior tratament care se va face în funcție de sensibilitatea structurii și a diferiților factori de degradare.

Etape de restaurare a tablourilor :

  • – Curățirea și consolidarea suportului din lemn a șasiului și a pânzei
  • – Dublări de pânză de cant sau totale
  • – Înlturarea stratului de verni degradat
  • – Restaurarea stratului pictural aplicând urmatorele operațiuni :

fixarea peliculei de culoare, consolidarea stratului pictural, curățirea murdăriei ancrasate, chituiri selective, integrarea cromatică a chiturilor și a uzurilor peliculei de culoare, vernisare totală.

CE PRESUPUNE RESTAURAREA UNUI TABLOU ÎN ULEI PE PÂNZĂ

Se vor parcurge urmatoarele etape:

  • – Examenul tehnic care permite evaluarea potențialelor riscuri pentru conservarea bunurilor și necesitatea unei intervenții

Lucrarea este analizată în amănunțime se constată ce materiale au fost folosite la pictarea acesteia  și se face o evaluare în ce fel se poate interveni pentru a nu degrada stratul pictural. Se fac teste pe mici porțiuni pentru a vedea dacă intervenția este oportună.

  • – Curățirea tabloului
  • – Înlăturarea stratului de verni degradat

Odată făcută evaluarea lucrării aceasta se curăță din aproape în aproape îndepartandu-se tot stratul de verni care este îngălbenit, înegrit precum și a impurităților de praf, fum etc. datorată trecerii timpului precum și a condițiiilor de păstrare.

   

Stratul pictural se restaurează aplicindu-se urmatorele operațiuni: fixarea peliculei de culoare, consolidarea stratului pictural, curățirea murdăriei ancrasate, chituiri selective, integrarea cromatică a chiturilor și a uzurilor peliculei de culoare, vernisare totală.
Odată facută curățirea peliculei dacă există găuri în pânză sau sfâșieri ale pânzei acestea se repară  se pun pânze de întărire dublându-se suprafața. Se fac chituirile necesare după care se integrează culoarea în toate porțiunile în care aceasta a fost chituită.

Odată finisată și vernisată lucrarea restaurată aceasta se poate înrăma cu o ramă potrivită nouă sau este introdusă în cea veche dacă aceasta există.
Atentie!
Pănzele în timp pierd din intensitatea de culori, acestea se pot sfâșia, ramele se descleiază. Pentru a le salva, și a le prelungi viața, conservarea și restaurarea sunt singurele soluții.
Șasiul (rama de lemn pe care este întinsă pânza) deformat sau atacat de carii trebuie restaurate și ele, pentru că degradarea suportului va duce inevitabil la degradarea straturilor picturii. În plus, o pânză șubredă, subțiată sau sfâșiată poate fi țesută sau dublată. Și neapăra trebuie bine întinsă pe suport, altfel straturile de vopseluri se crapă și cad.
Restaurarea unei lucrări se poate face numai dacă lucrarea este degradată într-o proporție mai mica de 40%.

Costurile de Restaurare reprezintă aproximativ – 10% din valoarea tabloului
Întotdeauna, restauratorii pun accent pe conservare. Mai intai salveaza obiectul, îi prelungesc viața, și abia apoi complecteaza partea picturală, daca lipsurile nu depasesc 30%-40%. Astfel, unui tablou i se poate prelungi viața cu înca 50-100 de ani.
Conservarea și restaurarea nu sunt ieftine. Ele au valori de la 10%-15% din valoarea tabloului. Însă prețul se calculează și în funcție de complexitatea intervenției, de numărul de ore de muncă, de materialele care se folosesc. Aceste materiale sunt de cea mai buna calitate, produsele sunt aduse din străinătate.
În cazul picturilor în ulei, golurile se completeaza cu o culoare identică cu cea originală, adaugată sub forma unei aglomerări de punctulețe. Dacă pictura este executată în tempera pe lemn, ca în cazul icoanelor, intervenția se face cu trategiu – culoarea se aplica sub forma a milioane de liniuțe verticale.
Dacă restaurarea este bine făcută, unei picturi îi crește valoarea.
Tablourile vechi nu sunt doar obiecte de decor, de colecție sau de artă, de o anumită valoare financiară sau doar una sufletească. Acesta este o marturie vie, o valoare istorică, artistică, sau documentară încărcată trecută prin valtoarea timpului. Fiecare lucrare veche are povestea sa ceea ce îi și conferă un farmec aparte fiecărui obiect în parte purtând cu el misterul necunoașterii.
Prețurile pentru restaurarea  obiectelor de artă diferă de la un tablou la altul în funcție de complexitatea lui precum și a gradului major de degradare.
Trimite imaginea față, verso în format digital a tabloului care necesită intervenție de specialitate la o rezoluție rezonabilă, specifica dimensiunea acesteia iar artistul î-ți va face o evaluare a gradului de deteriorare, precum i-ți va spune date legate de intervenția de restaurare a obiectului tău: diagnostic, etape de intervenție, materiale, timp de execuție și preț.

Trimiteți imaginea digitală față/verso la o dimensiune cât mai mare și câteva date legate de dimensiunea tabloului și veti primi oferta și costurile de restaurare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s